آفتاب گردان

دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏1 / 63 / تعريف: ..... ص : 63
گياهى است يك ساله و داراى ساقه راست، خشن و به ارتفاع 2 متر (گاهى بيشتر) كه به عنوان زينت يا استفاده از دانه‏هاى روغنى آن، پيوسته در وسعت‏هاى پهناورى از كشورهاى مختلف پرورش مى‏يابد. قسمت مورد استفاده آفتاب‏ گردان‏، مغز روغن‏دار ميوه، گل و حتى قطعات ساقه آن است. آفتاب‏ گردان‏ گياهى از تيره مركبان و داراى برگهاى سبز پهن و گلهايى زرد مى‏باشد. نهنجى پهن دارد و گلها مانند اشعه آفتاب در نهنج قرار گرفته‏اند. دانه‏هاى آن داراى روغن بسيار است و آن را مانند تخمه هندوانه تفت داده و مى‏خورند. گلهاى آن هميشه رو به آفتاب و در مسير حركت آفتاب حركت مى‏نمايد و شبها پژمرده مى‏شود. آفتابگردان داراى دو نوع باغى و بيابانى مى‏باشد.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏1 / 65 / تركيب شيميائى: ..... ص : 64
گل آفتاب‏ گردان‏ (گلهاى واقع بر روى نهنج)، طبق تحقيقاتى كه به عمل آمده داراى نوعى هتروزيد، آنتوسيانين، يك رزين، تانن، كوئرستين، اسيد سولانتيك‏Ac .Solantique ، بتائين و كولين است. برگ و ساقه گياه نيز داراى 17 درصد مواد آلبومينوئيدى، 8/ 0 درصد مواد چرب و 4/ 23 درصد مواد قابل استخراج است و اين خود نشان مى‏دهد كه مى‏تواند علوفه بسيار خوبى براى حيوانات باشد.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏1 / 65 / خواص: ..... ص : 65
آفتاب‏ گردان‏ مقوى قلب، محلل، جلا دهنده، مفتح سدد دماغى و كبدى، نافع ام الصبيان، امراض سرد مغزى و اعصاب و مقوى معده، جگر و باه مى‏باشد. نيز در امراض بواسير، زخم ريه، يرقان، استسقاء، سنگ مثانه، قولنج و مسموميت نافع است.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏1 / 66 / خواص: ..... ص : 65
مغز دانه آفتابگردان اگر به طيور و مرغ خانگى داده شود، تعداد تخم سالانه آنها را افزايش مى‏دهد. روغن فشار دوم آفتاب‏ گردان‏، در صنعت به مصرف تهيه صابون و همچنين ورنى‏هاى فاسد نشدنى مى‏رسد.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏1 / 67 / محل رويش: ..... ص : 67
زراعت آفتاب‏ گردان‏ به منظور استخراج روغن دانه آن، در نواحى مختلف جهان مانند ايران معمول است.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏3 / 133 / روغن آفتابگردان: ..... ص : 132
روغن فشار اول مغز دانه‏هاى آفتاب‏ گردان‏ كه بدون مداخله گرما به دست مى‏آيد معادل 18 تا 20 درصد وزن كلى آنهاست. پس از آن بلافاصله تحت اثر گرما روغن ديگرى معادل 12 تا 15 درصد استخراج مى‏گردد از تفاله باقيمانده نيز روغن نامرغوب فشار سوم استخراج مى‏شود كه به علت ناخالص بودن منحصرا به مصارف صنعتى مى‏رسد.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏3 / 133 / روغن آفتابگردان: ..... ص : 132
روغن فشار دوم آفتاب‏ گردان‏ در صنعت به مصرف تهيه صابون و همچنين ورنى‏هاى فاسد نشدنى مى‏رسد.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏7 / 471 / آفتاب گردان ..... ص : 471
در قديم به آفتاب‏ گردان‏ «آذرگون» مى‏گفتند. زيرا اشعه خورشيد در دانه‏هايش جذب شده و منافع آن را در خود ذخيره مى‏كند.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏7 / 471 / آفتاب گردان ..... ص : 471
آفتاب‏ گردان‏ سرشار از ويتامين‏هاى‏b وa مى‏باشد و براى كبد بسيار مفيد است. آب ريشه «آفتاب‏ گردان‏» درد دندان را تسكين مى‏دهد و پنج گرم شربت ريشه آن مقوى قلب است. ضماد برگ‏هاى آفتاب‏ گردان‏ درد مفاصل، سياتيك و نقرس را تسكين مى‏بخشد و ريشه‏هايش داراى هورمون جنسى است به طورى كه ضماد آن نيروى جوانى را افزايش مى‏دهد و زايمان را آسان مى‏سازد.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏7 / 471 / آفتاب گردان ..... ص : 471
گل‏هاى «آفتاب‏ گردان‏» تب بر است و از آن ماده‏اى مى‏گيرند كه آرام كننده دردهاى گوارشى است. مغز دانه‏هاى آن 40 تا 48% روغن دارد كه بسيار گوارا و مفيد مى‏باشد.

?> soap2day